Menu

800 400 500

Moje MND

Nadýchaná jahodová bublanina

Příprava 1 hodina
1 plech

Ingredience

700 g jahod
150 g změklého másla
150 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 chemicky neošetřený citron
5 vajec
50 ml rostlinného oleje
špetka soli
170 g polohrubé mouky + na vysypání plechu
½ sáčku kypřicího prášku
lžíce másla na vymazání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Jahody zbavíme stopek a dle velikosti nakrájíme.
  3. Máslo vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem do husté pěny. Přistrouháme citronovou kůru a do pěny postupně po jednom zašleháme žloutky a na závěr olej a citronovou šťávu. Tím nám vznikne žloutková směs.
  4. V jiné míse vyšleháme z bílků se špetkou soli tuhý sníh.
  5. Mouku promícháme s kypřicím práškem. Do žloutkové směsi střídavě zapracováváme směs mouky s kypřicím práškem a tuhý sníh.
  6. Hladké těsto vlijeme do připraveného plechu. Jahody rovnoměrně rozprostřeme na těsto a pečeme dozlatova v troubě (30 minut na 180 °C), až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.

Tipy na pečení

  • Pokud použijeme celé jahody, předem je obalíme v mouce, aby se nepropadly těstem až na dno
  • Do bublaniny se hodí jakékoliv sezónní ovoce, které potřebujete rychle zpracovat: rybíz, angrešt, maliny, borůvky, josta
  • Bublaninu můžete nazdobit mandlovými lupínky


Víte že…?
I když jahody považujeme za tradiční ovoce, v českých zemích se začaly pěstovat až v 19. století. Vyšlechtil je z několika druhů divokých jahodníků zahradník francouzského krále Ludvíka XV. a původně byly výhradně královskou pochoutkou. Jahody obsahují více vitamínu C než citron a jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E nebo organických kyselin.