Menu

800 400 500

Moje MND

Moravské koláčky s mákem a tvarohem

Příprava 20 minut + 60 minut kynutí
Pečení 20 minut

Ingredience

Těsto

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného másla
250 ml vlažného mléka
2 žloutky
20 g droždí
sůl
citrónová kůra

Maková náplň

200 g mletého máku
250 ml mléka
1 vanilkový cukr
3 lžíce cukru krupice
1 lžíce rumu
citrónová kůra
skořice

Tvarohová náplň

250 g tvarohu
1 vanilkový cukr
1 žloutek
1 lžíce rumu
citrónová kůra

Drobenka

100 g polohrubé mouky
40 g másla
40 g moučkového cukru

Postup přípravy

  1. Nejdříve si z trochy vlažného mléka, droždí a lžíce moučkového cukru připravíme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě cca 15 minut.
  2. Mezitím si dáme do mísy oba druhy mouky, cukr, špetku soli, rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky, zbytek vlažného mléka, přidáme vzešlý kvásek, nastrouhanou citrónovou kůru a vše důkladně propracujeme v hladké těsto. To poté lehce zaprášíme moukou a přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo cca hodinu nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Maková náplň: mák spolu s oběma cukry a mlékem svaříme. Ochutíme citrónovou kůrou, skořicí a rumem.
  4. Tvarohová náplň: do tvarohu vmícháme vanilkový cukr, žloutek, citrónovou kůru a rum. Případně dle chuti můžeme ještě dosladit.
  5. Drobenka: z másla, mouky a cukru vytvoříme drobenku tím, že všechno pěkně dohromady rukou mísíme, dokud drobenka nevznikne.
  6. Posypeme si pracovní plochu hladkou moukou. Na pracovní plochu si přeneseme těsto, které také zasypeme hladkou moukou a těsto ještě zpracujeme. Následně ho rozdělíme na 12 dílů a vyválíme z nich malé bochánky. Ty vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do každého uděláme důlek, do kterého vložíme náplň. Na koláčky s tvarohovou náplní dáme ještě trochu marmelády. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme na 170 stupňů 20 minut.


Víte že…?
Koláčky je možné před vložením do trouby potřít rozšlehaným vejcem, jak je uvedeno v návodu, nebo je potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem okamžitě po vyndání z trouby. Koláčky budou krásně vláčné.