Menu

800 400 500

Moje MND

Štrúdl z jogurtového těsta

Příprava 1 hodina
2 nohavice

Ingredience

150 g řeckého jogurtu
400 g hladké mouky
200 g másla
8-10 jablek dle velikosti

Postup přípravy

  1. Na vál vysypeme mouku, jogurt a nakrájené změklé máslo. Rukama zpracováváme hmotu do těsta.
  2. Těsto zabalíme do fólie a vložíme do lednice.
  3. Do mísy nastrouháme jablka a citronovou šťávu. Přidáme cukr, skořici a promícháme.
  4. Vyndáme těsto z lednice a rozdělíme na dvě půlky (jedna půlka = jedna nohavice). Vyválíme nohavici a přesuneme na plech. Střed nohavice posypeme strouhankou, směsí s jablky a posypeme rozinkami a oříšky. Nohavici uzavřeme.
  5. S druhou nohavicí opakujeme stejný postup.
  6. Nohavice potřeme rozpuštěným máslem.
  7. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 30-35 minut.

Tipy na pečení

  • Na Štrúdl můžete také použít pivní těsto, odpalované, tažené nebo listové těsto.
  • Jablka můžou být i nestrouhaná, jenom nakrájená na kousky. Můžete je také obohatit brusinkami a hruškami.
  • Jablka se dají nahradit švestkami, švestkami s mákem, višněmi, hruškami nebo hroznovým vínem.
  • Domácí jablka by měla zůstat kvůli vitamínům ve slupce.
  • Štrúdl se může zarolovat (v tom případě se směs nedává doprostřed, ale na kraj), na zarolovaný Štrúdl je nejlepší použít tažené těsto.


Víte že…?
Rakušané tvrdí, že Štrúdl vymysleli oni, protože první ručně psaný recept na “apfelstrudel” pochází z Rakousko-Uherska již z roku 1697 a je uložený ve vídeňské zemské knihovně. Za svůj recept ale považuje většina zemí bývalé monarchie: existuje český Štrúdl, slovenská štrúdľa, italský lo strudel di melle či chorvatská štrudla od jabuka. Ve skutečnosti se Štrúdl pravděpodobně vyvinul z osmanského dezertu baklava a do střední Evropy doputoval s tureckými vojsky.